High Tea Review van Karel V – Utrecht

High Tea bij Karel V

Mijn culinaire vriendin Elske en ik ontmoeten elkaar op Utrecht CS. We lopen het station uit richting ‘t centrum en hoeven alleen over te steken en rechtsaf de Catharijnesingel in te slaan. In deze brede laan staan prachtige panden en we hebben er zin in. Na een aantal minuutjes komt het Geertebolwerk in zicht. Met gouden letters staat er Karel V op de gevel, kan niet missen. We lopen de grint oprijlaan af en zien aantrekkelijke auto’s staan. Ik ben blij dat ik mijn nogal smerige Ford Fusion niet naast deze directeurwagens hoef te parkeren. Stel je voor dat ik per ongeluk die Ferrari raak!

Na een rondje door de authentieke draaideur worden we door de receptioniste doorverwezen naar Brasserie Goeie Louisa. We lopen het imposante gangenstelsel door. Overal staan vitrinekasten met potscherfjes en hangen presentaties met historische info. Wist je bijvoorbeeld dat Karel V’s moeder Johanna de waanzinnige werd genoemd? Haar man Joseph de schone (knap of hygienisch?) overleed nogal plots en ze kon er niet mee dealen.

Zo na dit geschiedenislesje worden we keurig ontvangen door een nog keuriger meisje. De tafel is al gedekt en onze jassen worden aangenomen. Heerlijk die service. We krijgen allebei een riant glas Prosecco. Ik voorzie weer wat giechel momentjes. Ik heb namelijk ontbeten met 4 happen muesli. Ik was gisteravond al uit eten geweest en ik moet 1 Juli in mijn bruidsjurk passen. Na 5 nipjes hebben we gelukkig allebei rode wangen dus de sfeer zit erin. Het servet heeft een leuke servetring die tevens fungeert als aanmelder voor de Karel V nieuwsbrief. Slim bedacht, dat is creabea punt nummer 1 en goed te gebruiken als jezelf een High Tea organiseert als netwerkevent.

High Tea Sushi

Op de site van Karel V heb ik van te voren de pdf met het menu al meerdere malen doorgenomen. Ik ben heel benieuwd! De amuse is een spoon met speenvarkenfilet besprenkeld met balsamico. Daarna komt de sushi, de zalm is voortreffelijk. Je vraagt je af waarom men soms de moeite neemt deze vis te bereiden. Vers en rauw is hij goddelijk. Het servies is bij elke gang anders van vorm en heeft leuke gouden details. Je krijgt ook elke keer een nieuw bestekje. Het creme soepje is heerlijk. Het voelt wel meer als uiteten gaan dan als een High Tea, maar we klagen niet.

We nippen nog steeds aan de Prosecco en de vriendelijke bediening schenkt ons nog eens bij. Ik begin naar thee te snakken want de overige gasten zijn opeens zeer volwassen en gedegen vergeleken met ons tweetjes. Het is pas 14:00 u. De volgende gang is een pasteitje. Het is prima, maar had ook weggelaten kunnen worden. Vergeleken met de andere culinaire hapjes valt hij niet zo op. Pasteitjes zijn ook zo lastig te eten. Je snijdt het bladerdeeg al snel aan gort en de vulling loopt er aan de verkeerde kant uit over je bord.

Ik ga even naar het toilet om wat water in mijn gezicht te sprenkelen. Volgende keer echt beter ontbijten! De toiletten zijn stylish ingericht in de ondergrondse gewelven. Mooie grote granieten wasbassins met kleine handdoekjes maken het gevoel van luxe af. Ik heb steeds de neiging de openingstune van Tussen Kunst & Kitsch te neurien, want die past zo goed in deze historisch chique setting. De grote passpiegel met flatterend licht maakt de toiletten een bezoekje waard.

High Tea Pain Surprise

Bij terugkomst krijgen we thee geserveerd, er zijn ‘slechts’ 2 smaken: Earl Grey & Deep Assam. Theezakjes of iets dergelijks krijgen we niet te zien, de thee komt al kant en klaar aan in de pot. Dit scheelt natuurlijk natte theezakjes troep aan tafel, maar de Earl Grey is wel iets te licht van kleur en smaak voor ons doorgewinterde theeleuten. Het is onduidelijk welk merk thee het is.

De bediening is echt goed. De 3 dames houden de theepot continue in de gaten en vullen deze rap bij. Als we overstappen van soort thee krijgen we zelfs nieuwe kopjes erbij. De diverse gangen, het zijn er 6, komen goed gedoseerd aan. We voelen ons niet opgejaagd en hoeven ook niet te wachten. De sandwiches worden opgediend in een Pain Surprise. Vooraf had ik geen idee wat ik me hierbij voor moest stellen. Maar het is een compleet brood, omhuld door een servet met een organza strikje. De serveerster pakt hem voor je uit en licht de brooddeksel. In de opening in het brood zitten 6 kleine sandwiches verstopt met divers beleg. Creabea punt nummero 2, dit moet thuis ook te maken zijn. En maakt het sandwichgedeelte bijzonder. De sandwiches zijn belegd met zalm, ribeye en kaas. Persoonlijk had ik de zalm vervangen door kip of komkommer. Er was namelijk al zalm tijdens het voorgerecht.

High Tea Scones

We kletsen lekker de uurtjes weg, de rest van de zaal is wat stiller. De andere gasten bestaan vooral uit ouders van stand met hun tienerkids. Misschien niet helemaal ons publiek voor een ultiem gezellige High Tea beleving. Maar je moet naar Karel V komen voor de service en het culinaire eten. Er is nog een andere eetzaal in de brasserie, deze is wat gezelliger aangekleed met koperen potten en heeft uitzicht op de keuken waar van alles gebeurt. Onze zaal heeft dat niet en is met de te rechte houten stoelen en pieptafel net iets te streng om sfeervol genoemd te worden. High Tea-en is een ritueel wat flink wat tijd vraagt, mijn tafelgenote en ik zitten beide niet lekker, maar houden de moed erin.

High Tea Etagere

Tijd voor de laatste gang, ik was er al van overtuigd dat er geen etagere meer in zicht zou komen maar ik had helemaal ongelijk. De meest funky etagère ooit wat mij betreft. Op de verschillende plateautjes staan een glaasje churro’s in vanilleschuim, 4 kleine scones met boter, verse madeleines & macarons en vruchtengebakjes. We krijgen er ook nog een schaaltje Paas bonbons bij. Na dit alles verorberd te hebben zitten we precies vol. We rekenen af, €43,50 per persoon. Dat is bij verre het meeste wat ik ooit betaald heb voor een High Tea! Maar de High Tea was ook duidelijk een stuk culinairder. Niet voor iedereen weggelegd, maar wil je een keer superdeluxe High Tea-en overweeg dan een bezoek aan Karel V.
Tot de volgende High Tea!
– High Tea Reporter

Eindoordeel: 9,5

Score berekening:
1. Onbeperkt Thee
2. Goed Zoet
3. Heerlijk Hartig
4. Etagère
5. Servies & Zitcomfort (-0,5 door de harde stoelen en pieptafel)
6. Prijs/Kwaliteit (prijs is hoog, kwaliteit ook!)
7. Sfeervol bediend
8. Locatietopper
9. Interieur/kleine kamer
10. Crea-bea bonuspunt (Servetring & Pain Surprise)

§ Filed under High Tea, High Tea Locatie, Karel V, Utrecht § Tagged , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , § 2 Comments

2 Berichtjes over “High Tea Review van Karel V – Utrecht”

 • mirjam says:

  Wat een uitkomst deze site!

  Ik word op zondag 30 en wilde dat die dag vieren met een high tea. Ik had al 5 adressen in Utrecht gehad, geen van allen namen ze reserveringen voor de zondag aan. Toen kwam ik op jouw site, en bij Karel V was het binnen een mum van tijd geregeld.

  Ik kijk ernaar uit!

 • Jannek says:

  Hi Mirjam, wat super om te horen!
  Alvast gefeliciteerd met je 30e. Enne ik ben heel benieuwd om na het weekend te horen hoe de High Tea jou is bevallen. Smulze :)

 • Laat een berichtje achter

  You must be logged in to post a comment.